Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

e-neschopenka, e-všechno / A výsledek je velké ee

„Bude to miláček“. EET je výchovná. Čipování psů je pro ochranu nás všech. A můžeme tu pokračovat ve výčtu jedné legislativní e-vychytávky za druhou. A nezajímavé nejsou obhajoby těch, kteří jim dávají zákonnou důležitost.

A jaký je efekt?

Snad možná nejdříve, než budu vyprávět nedávnou zkušenost, tak raději upřesním, že nejsem nějaký zatrpklý odpůrce moderního rozvoje. Ba naopak. Dost let jsem byl v týmu vývoje velmi kvalitních systémových i technických software. Kolik zkoušek a testů se dělalo, nežli se produkt poslal k zákazníkům a do prodeje. Šlo o profesní prestiž a hlavně spokojenost uživatelů.

Ale v současnosti u většiny zákonem nařízených systémů, jde do plného provozu jeden zmetek za druhým. Proč?

Asi vítězí úplně jiné zájmy, než je usnadnění, zlepšení, koordinace, snížení nákladů,…. Protože zatím sledujeme jenom zvyšování administrativy, zvyšování nákladů ze státní kasy, a nádherné zvyšování tržeb firem, které se na zajištění všeho toho é-něco, podílejí. A pak ještě jeden podstatný "efekt" tu je. Větší a větší ztráta svobody nás lidí a zvyšování vlivu ze strany špiclujícího státu a kdo ví jakého ještě skrytého aparátu.

Jedna zkušenost z poslední doby.

Prožívali jsme s manželkou pomalý a dlouhodobý odchod její maminky. Od lékaře k lékaři, od vyšetření k vyšetření, od hospitalizace k domácí péči a zpět. Po každém vyšetření lékař musí zasednout a do systému zadat data o proběhlém vyšetření. Většinou nestačila jedna stránka A4 a člověk si říká: „Dobře, tak to už je v systému, nebude se muset běhat s kartami od obvoďáka. To je skvělý pokrok“.  

Není! Ke každému vyšetření se šlo se stále obsáhlejší složkou lékařských zpráv. Neustálé vyptávání lékařů: „Co jste prodělala? Jaké berete léky? S čím jste se léčila?“ apod. Když se takový senior objedná například do Centra léčby bolesti, tak vyplňuje asi osmistránkový dotazník, se kterým si nejen sám často neporadí, ale hlavně ani neví jak v něm dobře odpovídat. Lékaři a nemocnice platí neuvěřitelné sumy za software a IT systémy, které pochopitelně ročně povinně upgradují opět za nemalé peníze. Přesto mi nějak uniká, proč neexistuje přesná, spolehlivá a důvěryhodná systémová centralizace dat? Ano, nějaká existuje, ale asi nefunguje – tedy určitě nefunguje!

Nezávidím lékařům a přál bych jim, aby se mohli především věnovat pacientům a ne papírování. A když už něco zadají, aby se nemuselo vše znova a znova opisovat, zjišťovat, na vše se vyptávat, často vystresovaného pacienta.  A k tomu nyní přibyla e-neschopenka. Další náklady, další systém a výsledkem je kolabování systému, ztráta dat, zmatek a jen další administrativa navíc.  A tak se nedivme, že někteří lékaři jdou a půjdou do důchodu, zavřou své ordinace, rezignují – protože nemají dost času a soustředění na to podstatné. Stát nepomáhá! On jen potřebuje chapadélkama být napojen.

A jak jsou na tom další centrální systémy státem nařízené a na člověka nasazené?

EET je v systému nedokonalá, chybová, ztrátová - a na jejím udržení se živí neskutečné množství dobře placených lidí. Stejně nakonec přichází neoprávněné pokuty ze stran Finančního úřadu, a v konečném důsledku tratí sám plátce, třeba i jen vlastním stresem a několikadenním běháním po úřadech a dokazováním chyby v systému. Pochopitelně bez jakékoliv kompenzace a většinou samozřejmě bez omluvy skutečného viníka a úřadu. A pokud se plátce nebrání, tak solí neoprávněné částky do státní pokladny.

Nedávno mě zastavila policejní kontrola. Vše jsem měl v pořádku, ale ejhle, nenašel jsem zelenou kartu o zaplaceném povinném ručení. Zaplaceno vždy mám a jen doklad vypadl a zůstal v jiné bundě. Pět set korun pokuty.  Ptám se: „A když v systému máte moji SPZ, zda mám STK, zda mám čistý řidičský rejstřík,…tak proč tam nemáte info o zaplacení povinného ručení?“ No, nemají. A můžeme věřit, že až to v systému bude, tak nám stát zase nějaké ty poplatky zvedne. A přitom bychom dnes nemuseli vozit sebou ani řidičák ani techničák ani občanský průkaz. Vše je přeci v systému. Ale pokuta se státu hodí.

Čipy pro psy nejsou systémově propojené na veterinární ordinace a tak jde skutečně jen o buzeraci a další možnost příjmů výrobcům čipů, veterinářům a do státní kasy z pokut. Ono takových až dvacet tisíc jako pokuta, to státní a obecní pokladny zajásají.

A ještě jeden systém zmíním. Parkovací automaty. To je vynález. Hasím si to na jednání. Konečně najdu místo na parkování a jdu si to k automatu vyřídit. Aby státní špicl měl přehled a já se cítil jako nesvobodný občan, tak naťukám svou SPZ a čas parkování, potvrdím - a ejhle „zadání selhalo“, tak znova. Po třetím pokusu dostanu info, že mám zavolat odbornou obsluhu.

Děkuji pěkně, vážený policejní a nenažraný státe. Když už chceš za každou cenu špiclovat a dřít z lidí a firem peníze, tak odváděj ve svých systémových produktech poctivou práci a pokud ti to nejde, tak to zruš a omluv se!

Moderní vychytávky mají usnadňovat život. Ne jen zajišťovat někomu profit a vytvářet formu biče, na poddané.

Ale to bychom od těch, kteří dostávají od lidu možnost vládnout, chtěli příliš. Anebo jsme takoví masochisté?

Autor: Libor Chrášťanský | čtvrtek 9.1.2020 9:07 | karma článku: 45,00 | přečteno: 5434x
  • Další články autora

Libor Chrášťanský

Co na to příští český premiér?

Už teď cítím, jak jedna deprese střídá druhou, pokud bych si jen zkusil představit, že budoucím českým premiérem, který by vystřídal tu neskutečnou lidskou kreaturu, by byl pan Bartoš, nebo někdo z pánů Fiala a Rakušan

22.3.2021 v 10:55 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Vám se to kecá – ale jak na tu pandemii?

Na hlavu vlády se sype kritika za kritikou. Opozice si honí volební body, každej je chytrej jak rádio, jak by řekla moje žena, ale pojďte si to zkusit! Vždyť oni si s tím nevědí rady ani nikde ve světě.

23.2.2021 v 10:30 | Karma: 26,65 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak vy jste krizový manažer, pane Babiši?

A že vás tam v tom vládním seskupení je, co? Ukažte mi jedinou rozumnou firmu, která by pro svou záchranu sáhla po takových hňupech! A vy, masochisti, co takovým lidem tleskáte, přemýšlejte o svém svědomí.

22.2.2021 v 10:30 | Karma: 36,54 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Mimozemšťané jsou tady!

Pobavil jsem se z informací médií v minulém týdnu na toto téma, ALE SOUHLASÍM - setkávám se s mimozemšťany a jejich působením každý den. I když USA a Izrael to prý tají.

12.12.2020 v 21:12 | Karma: 29,60 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak nám vládo pěkně vrtíš psem.

Pan ministr Blatný nám představil PESa. A my si mysleli, že je to odborník a začnou mít věci logiku a skončí propaganda strachu a vyhrožování.

20.11.2020 v 9:08 | Karma: 33,90 | Přečteno: 959x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1203x
Mou největší a nejlepší školou byl a stále je život. Mnoho let se snažím být pomocí jednotlivcům i firmám v jejich rozvoji, změnách, zlepšeních a dobré kondici. Koučink, headhunting, stavba týmu, týmová práce, firemní procesy, motivace, školení, copywriting,... – společně s týmem šikovných lidí umíme dobře pomoci. Více jak dvanáct  let vedu neziskový projekt rozvoje baseballu, kterým prošlo více jak 1500 mladých hráčů ze střední Evropy i dalších zemí. Skrze sport se snažím připravit děti pro život a učím je poznat svůj potenciál. Odmítání od sponzorů, zkorumpovaná politika a přehlížení nadšenců, kteří pro děti a mládež obětují ze svého mála, zatímco jiní by se na tom ještě chtěli přiživit - to je to, co v takové neziskové práci zažijete. Vážím si lidí, kteří nechtějí promarnit život. Mám rád naši zemi a jsem na ni stále ještě hrdý.

www.startupteam.cz

 

Seznam rubrik