Postavit se koloně tanků! - budějovičtí a další hrdinové

22. 08. 2019 9:07:07
Být hrdý na svoje rodiče a prarodiče znamená, že o jejich životě, statečnosti něco vím a není mi to lhostejné. Možná potom i charakter společnosti se začne lepšit, čistit. Možná i mladí budou chtít být podobní.

V Českých Budějovicích si mohou připomínat vstup okupačních vojsk v roce 1968 vlastně až od dneška, tedy 22.8. A když zapátráme po důvodech, tak najednou je člověk na to své město, ale hlavně na lidi roku 1968, kteří zde prožívali aktivně tyto dny, hrdý.

Sám jsem měl šest let, ale pamatuji si dodnes atmosféru doma, jednání rodičů - a vůbec mnoho pocitů toho času skutečně zůstalo, a určitě to tak má být a jsem za to rád.

Ale proč hrdost nad budějčákama a lidmi z okolí Budějovic?

Pomohou pamětníci.

Ne, že by okupační vojska na Budějovice zapomněla. Tanky, /uváděna je třicítka tanků/ od Prahy v nemalé koloně spolu s dalšími vozidly byly v pohybu. První však měla začít invaze ze vzduchu, kdy na letiště u Plané, měla přistávat dopravní okupační letadla v hrozivém počtu a síle. Přistávací dráhu však zatarasila nákladní vojenská vozidla našich vojáků a tak k přistání 21.8. nedošlo, ačkoliv se letadla snažila různě nalétávat. Na to si pamatuji i já, protože z kopce, nedaleko naší chaty, jsme na letiště viděli a sledovali to drama - a nikdo nevěděl, jak to vše bude pokračovat – byla cítit obava. Vždyť dospělí měli stále na mysli, jak podobná vojska zasáhla při maďarském povstání v roce 1956 /tisíce mrtvých a zraněných/.

Dokonce se vypráví, že na letadla nějaká pozemní hlídka střílela dávky ze samopalu. Ale pokud to byla pravda, podobné hrdinství nikdo dál nerozšiřoval a následná doba jej asi navždy překryla. Bylo by to však zase něco, co o přístupu a odhodlání lidí na jihu pozitivně vypovídává. Vždyť existují záznamy, kdy velitelé všech útvarů ve městě a okolí byli připraveni se okupantům postavit.

Jedno je však jisté. Ten první den okupace českobudějovické letiště okupanty nepustilo. To byla odvaha!

A co pozemní obsazení města?

Ani zde neměla Brežněvova strategie nějakou velkou podobu síly a schopností – tedy se dá říci „díky Bohu“, že byli vojáci agresora zmatení, velení nepřesné - a neprojevil se fanatizmus. U Chotýčan, nějaké dvě stovky odvážných vlastenců kolonu zastavilo a dál nepustilo. Někteří na místo lidské barikády šlapali z Budějovic na kole.

Zkuste si představit, jak velká to byla kolona, které se ti lidé šli postavit. Další hrdost na takové Jihočechy. Ten z vás, kdo kdy stál třeba u jednoho nastartovaného tanku, asi bude mít hned lepší vnímání situace a hrdinství.

Budějovice a okolí měly tedy den k dobru. Lidé se setkávali na ulicích a hlavně na náměstí. Zaměňovali dopravní značení a směrovky, ceduli Českého rozhlasu vyměnili za označení „Mateřská škola“ a hlavně diskutovali a vyjadřovali odhodlání.

Až druhý den se kolona vozidel od Prahy dostala do města. Tedy vlastně až „napodruhé“. Den k dobru a příprava budějčáků zapracovala. Dokonce se říká, že pravděpodobně ve zmatení, hlavní síla kolony město přejela a vracela se až z Včelné, tedy zpět od jihu na sever. Také hledání rozhlasu okupantům trvalo několik dní, a především neustále byli zmateni vším tím, co se kolem nich děje.

Tak jak v dobách komunizmu povinně museli pracující do ulic na prvního máje, tak tentokrát dobrovolně šli do ulic podnikové skupiny a vyjadřovaly odpor k okupaci a jednotu lidí.

Sověti zde posléze zabrali a obsadili, co mohli. Třeba tiskárnu novin, kdy pak deník „Jihočeská pravda“ musel vycházet ilegálně ve formátu jednoho listu. Zatýkalo se, ale díky jednotě a síle lidí, včetně krajského a městského výboru, byli zatčení opět propouštěni.

Ano, jednota a nadšení s odhodláním bylo to, na co mohou všichni vlastenci být pyšní – a byli mezi nimi i komunisté. Později shazovali okupanti z vrtulníků na ulice vlastní ideologické noviny a letáky - a většinou ženy s dětmi toto „smetí“ hned sbíraly a na ulicích spalovaly, aby byl vysílán jasný signál odporu. To je doslova akční frajeřina.

Ona to nebyla žádná sranda, ale lidé byli v akci proto, aby chránili svou budoucnost a postavili se za svou zemi, svůj domov.

Dalo by se psát mnoho dalšího z vyprávění účastníků, a zvláště mladým lidem bych doporučil se zajímat. Třeba by pak byli na své rodiče a prarodiče také hrdí. Tedy zvláště ti, v jejichž rodinách byli vlastenci.

Snad ještě jedna historka, která mě také potěšuje. Když okupační armáda žádala město o vyčlenění oficiální, řádné a vhodné budovy pro jejich velení. Byli posláni na okraj města, vlastně za město, na Dobrou Vodu do prostor bývalého hotelu Emauzy. Do takového kouta a stínu. A nepomohly ani stížnosti a protesty velení okupantů. A pamatuji si, jak zde u Emauz skutečně ještě dlouho po 22.8. postávali sovětští vojáci, stejně jako jejich gazíci a nákladní „ivani“.

Člověk pak chápe, proč se později z Budějovic stala taková komunistická bašta, protože v čase a událostech let 1968-1969 město a okolí hodně zlobilo. A komunisté nemají rádi lidi s vlastním názorem - a to jim zůstalo.

O to více zažraných soudruhů posléze ničilo životy lidí tohoto tak krásného města. A že jich bylo. Město se stalo komunistickou baštou a působením mnoha fanatických leninistů - v úřadech, v Lidových milicích, uličních výborech.... Jak je smutné, že potomci mnohých z nich dnes jsou velkými podnikateli, kapitalisty, sedí v mnoha významných radách, jsou vlivnými právníky a advokáty, dostali za odměnu "trafiky" - a politické strany všech barev jsou jich plné. Jeden hrdě nese komunizmus v ČR dodnes – a již se nestydí, ba ani nebojí, opět vzpomínat na rudou minulost a převracet ji znova v ideologický ráj. No a není tedy divu, že dnešní doba pak trpí bývalými i trvajícími soudruhy, udavači, pomocníky a estébáky.

Když však vidím, jak umí budějčáci /ale nejen oni/ zavařit návštěvě lidí jako je současný premiér nebo prezident, říkám si, že to stále umíme a je dobré zase to vlastenectví oprášit. Naštěstí se nemusíme zatím stavět proti tankům - ale proti blbům a nenasytným rozkrádačům ano. I to chce odvahu!

Tenkrát se opravdu nebáli postavit okupantům ani mnozí komunisté a drželi jednotu s lidmi. Také to posléze odskákali jak někteří aktivní občané, tak ti vlastenečtí komunisté. Především díky udavačství oprášivších se skalních soudruhů. Ale hrdost vlastenectví mnohým od roku 1968 zůstala.

Vzdejme hold všem budějovickým a okolním, stejně jako všem v celé tehdejší republice, kteří bránili své domovy a ukázali skutečné hrdinství. Zkusme být zase odvážní a nebýt neteční – v síle většiny. Jen si již zkusme dát pozor, kdo zápal a sílu lidí bude chtít zneužít pro svůj prospěch.

A vy, co dnes svým volebním právem pošlapáváte tuto historii, se styďte!

Autor: Libor Chrášťanský | čtvrtek 22.8.2019 9:07 | karma článku: 24.83 | přečteno: 494x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 16.93 | Přečteno: 103 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 19.55 | Přečteno: 674 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 195 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 160 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse
Počet článků 82 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1198

Mou největší a nejlepší školou byl a stále je život. Mnoho let se snažím být pomocí jednotlivcům i firmám v jejich rozvoji, změnách, zlepšeních a dobré kondici. Koučink, headhunting, stavba týmu, týmová práce, firemní procesy, motivace, školení, copywriting,... – společně s týmem šikovných lidí umíme dobře pomoci. Více jak dvanáct  let vedu neziskový projekt rozvoje baseballu, kterým prošlo více jak 1500 mladých hráčů ze střední Evropy i dalších zemí. Skrze sport se snažím připravit děti pro život a učím je poznat svůj potenciál. Odmítání od sponzorů, zkorumpovaná politika a přehlížení nadšenců, kteří pro děti a mládež obětují ze svého mála, zatímco jiní by se na tom ještě chtěli přiživit - to je to, co v takové neziskové práci zažijete. Vážím si lidí, kteří nechtějí promarnit život. Mám rád naši zemi a jsem na ni stále ještě hrdý.

www.startupteam.cz

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...