Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

On nešel do politiky pro peníze – to nepotřebuje – má dost

Taky patříte do skupiny těch, kteří tomuto tvrzení věří? I přesto, že snad není dne, aby argumenty hovořily jasně proti? Povím vám příběh.

Snad se tomu není možné smát, pokud stále jsou tací, kteří věří, že určití lidé jdou do politiky proto, že mají zájem pomoci zemi, kterou mají rádi, a společně s ostatními chtějí vybudovat nějakou společnou lepší perspektivu. A už vůbec je nepochopitelná víra ve tvrzení, že tito lidé už mají dost a protože nepotřebují více - a tak budou čestní, poctiví, ….

A nemám nyní na mysli jen jediného člověka, ačkoliv ten jeden dělá takové kusy, a nabaluje na sebe více a více sajrajtu, že přehlížet to, skutečně není možno – a ani radno.

Ale já se v hnoji hrabat nechci. Chci se zamyslet nad tím, zda to není utopie, že by člověk dokázal mít dostatek a netoužil hrabat za každou cenu.

Anglický spisovatel G.K. Chesterton dal jedním svým výrokem krásný recept na to jak se nezbláznit z hrabání pod sebe: „Existují dva způsoby, jak si zajistit dostatek. První způsob je shromažďovat stále více. Ten druhý je toužit stále méně.“ Pochopitelně nemusí jít jen o peníze a hlavně to chce mít charakter.

Třeba Alexandr Solženicyn dal za pravdu myšlence Chestertona, když v sovětském vězení, přišel o svobodu, ale také vše co jej obklopovalo – domov, kavárny, přátele, knihy, …. Naučil se radovat z mála – a ono to obohacovalo /pochopitelně lidsky/. A podobně mluví všichni, kdo najednou se nemohli opírat o to, nač byli zvyklí /cestovatelé, emigranti, nebo lidé co přišli o vše/.

Víte, většina těch, co se tak neurvale snaží být bohatí a bohatší - být slavní a slavnější – být mocní a mocnější – jednou padnou do zapomnění, nebo zůstane jen negativní stopa.

Ale jsou a budou lidé, jejichž hodnota je a bude motivací těm, kdo nechtějí, aby jejich vlastní stopy mizely, zapáchaly, byly zbytečné či odstrašující.

Zkusím příklad, který není tak známý, že by byl zprofanovaný, ale přesto takovému člověku nesahá nikdo z dnešních našich hrabalů, politiků či rádoby slavných, ani po řemínky sandálů.

Charles Steinmetz, jeden ze zakladatelů slávy a úspěchu General Electric, se narodil ve Breslau /nyní Wrocławi/. Od narození byl ochrnutý a navíc trpěl nanismem /porucha růstu/, tak že vypadal jako trpaslík. Dokonce měl i zrakovou vadu. Maminka mu zemřela, když mu nebyl ani rok. Otec byl chudý, ale věděl, že když je syn takto postižený, musí být alespoň vzdělaný.

Charles nevyrůstal jako normální dítě – nemohl si hrát s dětmi, běhat s klukama – a tak se zajímal o vědění. Dokonce si prý dal cíl: „Přijdu s objevy, které budou užitečné a pomocí druhým lidem!”

Charles emigroval do Spojených států - neuměl ani slovo anglicky. Dokonce se uvádí, že jej úředník v přístavu chtěl poslat zpět do Evropy, protože vypadal jako vandrák a nemocný. Měl totiž z cesty na lodi opuchlou tvář od chladu. Začal pracovat za mizernou gáži – díky tomu, že byl studovaný a přemýšlivý, nabídl své služby začínající firmě General Electric. Nakonec tato firma vyrostla na jeho schopnostech, znalostech a vědeckých výzkumech.

Steinmetz vždy zůstal skromným, pokorným a více myslel na druhé. Dokonce si „adoptoval“ dospělého člověka /jeho asistent Joseph LeRoy Hayden/ a jeho rodinu s dětmi, kterým nabídl svůj velký dům a dětem „dědečkovství“, protože sám se bál mít rodinu a vlastní děti.

Nebyl přínosem jen pro General Electric, vědu, ale i jako universitní profesor i státní a světový vědecký expert.  

Tento, pro mnohé „skřet“, byl velkým, schopným, úspěšným, uznávaným, slavným. Nepotřeboval hrabat pod sebe, protože si dal za cíl být přínosem pro lidstvo a jeho potřeby. Když v roce 1923 zemřel ve věku 58 let, kdosi o něm řekl: „Měl mysl anděla a duši vizionáře.”

A tak si říkám, milí hraboši a političtí kariéristé. Je mi z vás smutno a věřím, že pro většinu lidí jste a budete zbyteční a nicotní - a stejně tak zmizíte v prachu doby. Po lidech, jako byl Charles Steinmetz, zůstane positivní hodnota, která něco světu a lidem dala.

No, a nám obyčejným lidem bych doporučil, abychom naivně nevěřili tomu, že někdo kdo má, nechce mít více a nechce mít větší a větší moc. Zvláště, pokud jeho minulost, a vlastně i současnost, je jedna velká morální bída a lež.

I v naší zemi byli a jsou lidé, jako Charles Steinmetz – jen se o nich nepíše, nemluví a často ani neví. Oni totiž pro mnohé z občanstva jsou nezajímaví.

Oni totiž skutečně makají a nežvaní!

A taky nelžou a nehrají komedie.

Autor: Libor Chrášťanský | čtvrtek 14.6.2018 8:30 | karma článku: 42,01 | přečteno: 4446x
  • Další články autora

Libor Chrášťanský

Co na to příští český premiér?

Už teď cítím, jak jedna deprese střídá druhou, pokud bych si jen zkusil představit, že budoucím českým premiérem, který by vystřídal tu neskutečnou lidskou kreaturu, by byl pan Bartoš, nebo někdo z pánů Fiala a Rakušan

22.3.2021 v 10:55 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Vám se to kecá – ale jak na tu pandemii?

Na hlavu vlády se sype kritika za kritikou. Opozice si honí volební body, každej je chytrej jak rádio, jak by řekla moje žena, ale pojďte si to zkusit! Vždyť oni si s tím nevědí rady ani nikde ve světě.

23.2.2021 v 10:30 | Karma: 26,65 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak vy jste krizový manažer, pane Babiši?

A že vás tam v tom vládním seskupení je, co? Ukažte mi jedinou rozumnou firmu, která by pro svou záchranu sáhla po takových hňupech! A vy, masochisti, co takovým lidem tleskáte, přemýšlejte o svém svědomí.

22.2.2021 v 10:30 | Karma: 36,54 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Mimozemšťané jsou tady!

Pobavil jsem se z informací médií v minulém týdnu na toto téma, ALE SOUHLASÍM - setkávám se s mimozemšťany a jejich působením každý den. I když USA a Izrael to prý tají.

12.12.2020 v 21:12 | Karma: 29,60 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak nám vládo pěkně vrtíš psem.

Pan ministr Blatný nám představil PESa. A my si mysleli, že je to odborník a začnou mít věci logiku a skončí propaganda strachu a vyhrožování.

20.11.2020 v 9:08 | Karma: 33,90 | Přečteno: 959x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:25

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1203x
Mou největší a nejlepší školou byl a stále je život. Mnoho let se snažím být pomocí jednotlivcům i firmám v jejich rozvoji, změnách, zlepšeních a dobré kondici. Koučink, headhunting, stavba týmu, týmová práce, firemní procesy, motivace, školení, copywriting,... – společně s týmem šikovných lidí umíme dobře pomoci. Více jak dvanáct  let vedu neziskový projekt rozvoje baseballu, kterým prošlo více jak 1500 mladých hráčů ze střední Evropy i dalších zemí. Skrze sport se snažím připravit děti pro život a učím je poznat svůj potenciál. Odmítání od sponzorů, zkorumpovaná politika a přehlížení nadšenců, kteří pro děti a mládež obětují ze svého mála, zatímco jiní by se na tom ještě chtěli přiživit - to je to, co v takové neziskové práci zažijete. Vážím si lidí, kteří nechtějí promarnit život. Mám rád naši zemi a jsem na ni stále ještě hrdý.

www.startupteam.cz

 

Seznam rubrik