Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo je dnes králem?

„Ve spořádaném království nemůže být králem pitomec... Ale tady právě klidně může.“ Zní upravená myšlenka českého novináře a aforisty Gabriela Lauba. Koho můžeme povýšit na krále? Pojďme nad tím trochu podebatovat.

Tak on kdejaký malý kluk snil o tom, že bude králem – a po vzoru obyčejného, chudého a někdy i hloupého Honzy, ještě získá krásnou princeznu a půlku království - minimálně.  Mimochodem současný britský premiér Boris Johnson v dětství snil o tom, že bude králem světa. Podobné dětské sny jsou neškodné, ale horší je, když dospělý člověk chytne mocenské až božské manýry, a často přes mrtvoly a fanaticky se žene na trůny všech možných úrovní a druhů.

Když jsem si nedávno přečetl výrok třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona, tak jsem si neodpustil klasickou frázi o tom, jak by se už několik desítek let musel ten chudák v hrobě obracet. Představte si, že na začátku devatenáctého století tento autor amerického prohlášení nezávislosti upřímně tvrdil: „Celé umění vládnutí spočívá v umění být poctivý.“

No safra, to jsme to od té doby dopracovali. Vliv, rozhodování a samotná moc většiny těch současných „králů světa“ i v té naší malé zemičce, bude stát nás lidi ještě mnoho zklamání, rozčarování, ale i bolesti, strachu, ztrát a mnohde i životů. Poctivost se holt již nenosí. A podle toho to kolem nás vypadá.

Ale stejně se vrátím k prvotní myšlence: Koho můžeme v našich hodnoceních, myšlenkách a přístupech považovat za krále? A znova to bude o poctivosti. Alespoň já se tak snažím přistupovat k lidem.

Pokud někdo dělá svou práci poctivě, se zapálením a v úrovních skutečných lidských hodnot, tak si zaslouží hodnocení jako král. A jsem přesvědčený, že je toto i měřítko Boží. Samozřejmě to platí i pro přístup k životu. Víte, když si zadáte k truhláři výrobu kuchyně a on vás nejen nevezme na hůl a nebudete jej nahánět při měsíčním prodlení termínu, ale předvede vám truhlářský koncert – tak je král. Pokud máte nad sebou vedoucího s přirozenou autoritou, spravedlivým a charakterním přístupem a je znalý oboru a dokáže vést a motivovat tým – tak je král. Pokud přijdete k lékaři, který má skutečně zájem se vám věnovat a uzdravovat – tak je král. Jestliže vidím maminku, která svoje mateřství bere jako poslání, a ne jako módní trend a společenskou povinnost – tak je královnou. A můžeme pokračovat. Nejen v pracovních vztazích, ale i partnerských, přátelských, rodinných vztazích mohou být /a jsou/ králové a královny. Ne podle tělesných předností, majetku a kont, ani podle vizitek a umístění ve firemním či společenském orgchartu.

Potkávám dost takových “králů” a mám z toho radost: Třeba když vidím seniory, jak si nádherně hrají s vnoučaty, moudře s nimi mluví a blbnou - vidím krále a královnu. Nebo při setkání s mladým člověkem, jak se zapálením a v pokoře před autoritou, se snaží být dobrý v práci a profesně růst. Stejně při setkání se zaměstnanci a řádovými sestřičkami v hospici, zůstávám v obdivu a vděčnosti před králi svého povolání. A podobně jsem štajf při setkání s ženou, která zůstává pravou ženou a vyzařuje půvab, sílu osobnosti v prosté ženskosti a přirozeném sexepílu. A králem je pro mě i muž, který má nejen zdravé sebevědomí, ale dokáže se chovat jako správný chlap, být férový, držet slovo a umí být dobrým manželem i tátou. Poznávám občas i krále a královny mezi managery a nebo jen tak na ulici se potkáte s osobností či jednáním hodného krále........Však i vy jich znáte dost. Stačí se jen dívat kolem a nebýt netečný.

I dnes, ten obyčejný, normální, třeba i chudý, a pro mnohé v současné optice „hloupý Honza“, může být králem. Sice ne země/království, ale ve svém oboru, ve vztazích i prostě mezi lidmi. A budu si jej vážit, protože se stane protipólem všech těch současných rádoby králů a králíčků – těch pitomců, co kazí svět.

Je totiž na nás, zda si dokážeme všímat a ohodnotit, ale hlavně požadovat, poctivost. Pochopitelně se sami musíme snažit být poctivými. A pak bude i svět kolem nás lepší a nebudeme se tolik obávat budoucnosti. A věřte, to nejsou hloupé a naivní fráze a kydy. Tak to chápe jen pitomec, kterému současný stav vyhovuje, protože od něj nepožaduje nic jiného, než v houfu mlčet a nestarat se. Ono již tady vše bylo - a až když se společnost začala uzdravovat, tak zase šla dopředu, rostla a bylo to znát na hodnotě života většiny.

Těším se na další takové krále - třeba se potkám s některým z vás.

Autor: Libor Chrášťanský | neděle 11.8.2019 21:30 | karma článku: 23,26 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Libor Chrášťanský

Co na to příští český premiér?

Už teď cítím, jak jedna deprese střídá druhou, pokud bych si jen zkusil představit, že budoucím českým premiérem, který by vystřídal tu neskutečnou lidskou kreaturu, by byl pan Bartoš, nebo někdo z pánů Fiala a Rakušan

22.3.2021 v 10:55 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Vám se to kecá – ale jak na tu pandemii?

Na hlavu vlády se sype kritika za kritikou. Opozice si honí volební body, každej je chytrej jak rádio, jak by řekla moje žena, ale pojďte si to zkusit! Vždyť oni si s tím nevědí rady ani nikde ve světě.

23.2.2021 v 10:30 | Karma: 26,65 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak vy jste krizový manažer, pane Babiši?

A že vás tam v tom vládním seskupení je, co? Ukažte mi jedinou rozumnou firmu, která by pro svou záchranu sáhla po takových hňupech! A vy, masochisti, co takovým lidem tleskáte, přemýšlejte o svém svědomí.

22.2.2021 v 10:30 | Karma: 36,54 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Mimozemšťané jsou tady!

Pobavil jsem se z informací médií v minulém týdnu na toto téma, ALE SOUHLASÍM - setkávám se s mimozemšťany a jejich působením každý den. I když USA a Izrael to prý tají.

12.12.2020 v 21:12 | Karma: 29,60 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak nám vládo pěkně vrtíš psem.

Pan ministr Blatný nám představil PESa. A my si mysleli, že je to odborník a začnou mít věci logiku a skončí propaganda strachu a vyhrožování.

20.11.2020 v 9:08 | Karma: 33,90 | Přečteno: 959x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1203x
Mou největší a nejlepší školou byl a stále je život. Mnoho let se snažím být pomocí jednotlivcům i firmám v jejich rozvoji, změnách, zlepšeních a dobré kondici. Koučink, headhunting, stavba týmu, týmová práce, firemní procesy, motivace, školení, copywriting,... – společně s týmem šikovných lidí umíme dobře pomoci. Více jak dvanáct  let vedu neziskový projekt rozvoje baseballu, kterým prošlo více jak 1500 mladých hráčů ze střední Evropy i dalších zemí. Skrze sport se snažím připravit děti pro život a učím je poznat svůj potenciál. Odmítání od sponzorů, zkorumpovaná politika a přehlížení nadšenců, kteří pro děti a mládež obětují ze svého mála, zatímco jiní by se na tom ještě chtěli přiživit - to je to, co v takové neziskové práci zažijete. Vážím si lidí, kteří nechtějí promarnit život. Mám rád naši zemi a jsem na ni stále ještě hrdý.

www.startupteam.cz

 

Seznam rubrik