Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Babiše - a jemu podobné, si dám kečup

Asi nejsem sám, kdo by si přál, aby už nemusel číst jméno Babiš - když otevře jakékoliv médium. Nejhorší je, že on není jediný - a vždy vyplave zase další moderní podnikatelská veš. Jsou všude. Jó, dočkali jsme se to doby.

Pojďme si spravit chuť. Já se dnes rozhodl si s vámi popovídat o dobách, kdy významní podnikatelé rostli urputností, pílí, dřinou a to hlavně na základě třeba vzoru od svých rodičů a často díky skutečným lidským hodnotám.  Tak k tomu kečupu.

Ještě mi dovolte malé intro do úvahy, v podobě vtipu, který si vypráví naši obdivuhodní nevidomí spoluobčané.

Do prodejny potravin vstoupí mladý nevidomý muž. Tradičně má slepeckou hůl a tmavé brýle na očích. Prodavačka zrovna doplňuje zboží do polic, otočená zády ke vchodu. Je vidět, že zrovna ten den není její práce pro ni zábavou.  „Dobrý den, máte kečup Heinz?“ zeptá se. Prodavačka aniž by se otočila, tak podrážděně odpoví: „ NE, nemáme! Máme jen to, co vidíte vystavené!“ „Aha. Vás vykradli?“ zeptá se klidně zákazník.

Henry John Heinz, se narodil v roce 1844 německým imigrantům. Už samotná imigrace jeho otce a celé začátky podobných rodin, jsou a vždy budou zajímavým čtením. Mladý John vyrůstal ve velmi pracovité rodině. Už v šesti letech pomáhal své mamince s malou zahrádkou u domu. V devíti letech začal vyrábět a prodávat domácí strouhaný křen a zajímal se o zpracování okurek. Ve dvanácti letech sám hospodařil na 120 arech půdy, a od otce si půjčoval povoz s koňmi a třikrát týdně dodával výpěstky a zpracovanou zeleninu do obchodů s potravinami po celém Pittsburgu. Zakrátko už měl vlastní krámek, kam chodili lidé na vyhlášené produkty, které John vyráběl podle receptů své maminky.

A mohli bychom pokračovat. Během studia na střední škole, již měl John vlastní zaměstnance a jeho osobní měsíční příjmy byly záviděníhodné. Když bylo potřeba, dokázal ve dvaceti za otce řídit cihelnu - a později, opět v oblasti produktů zpracované zeleniny a ovoce, bojoval jak s úspěchy, tak krachy. Vždy se dokázal dostat ze všech problémů díky své píli, houževnatosti a vzoru charakteru a morálky svých rodičů. A to zažil zrady od lidí, stav kdy nebylo ani na dárek dětem k vánocům, kdy musel počítat každou korunu a zadlužit se. Bojoval s předsudky i pravdivými skutečnostmi u požívání zpracované zeleniny – například s jedem solanin. Skvělý začátek v raném dětství nebyl zárukou jen samých slunečních dní života. Právě ty pády život zhodnocovaly a stejně tak se formovala osobnost samotného Johna.

Dnes firma Heinz nabízí skoro čtrnáct set produktů po celém světě

Henry John Heinz byl průkopníkem bezpečné a hygienické výroby potravin, protože to byla nejen velká bolest doby - a velké nebezpečí, ale John chtěl, aby jeho značka byla značkou skutečné kvality a poctivosti.  Proto začal mít svá pole, své farmy, sady – a tam, třeba i pěšky, docházel a kontroloval kvalitu a mluvil s lidmi.

V druhé polovině devatenáctého století to byl on a jeho firma, kdo v podnikání přišel rázně se zaměstnaneckými benefity, protože jeho úcta k zaměstnancům, byla obdivuhodná. Dbal na kvalitní pracovní podmínky a firemní kulturu. Poskytoval příspěvky na zdravotní péči. Platil plovárny a tělocvičny pro dobré zdraví svých zaměstnanců. Přispíval na využívání knihoven, nákup knih, návštěvy koncertů a na vzdělání zaměstnanců. Pořádal firemní zaměstnanecké kurzy, přednášky a podporoval i domácí zahradničení.

Byl to Heinz, kdo začal stavět ženy do nadřízených a zodpovědných funkcí ve firmě.

Určitě doporučuji si přečíst více o tomto muži a jeho podnikání. Ještě za svého života, stejně jako například William Colgate /další velká podnikatelská osobnost/ rozdal na charitu a pomoc lidem 90% svého majetku a žil jen z 10%.

Měl vždy velkou úctu před Bohem a byl věrným a vděčným synem, dobrým otcem a milujícím a věrným mužem pro svou manželku.

Na konci života vyznal, že za jeho úspěchem stojí upřímná víra a to co mohl získat od své maminky.

Možná pochopíte, proč jsem si dnes vybral zrovna Henryho Johna Heinze. Srovnávat jej s tou naší politicko-podnikatelskou špicí, ani nejde. On byl a je v úplně jiné kategorii. Diametrálně jiné lidské i podnikatelské kategorii.

A já bych si tak moc přál, kdybych mohl každý den číst o nových „heinzích“ , nežli o té naší hrůze. Věřte, že i v naší zemi jsou dobří a poctiví podnikatelé – já jen nechápu, co lidi vede k tleskání a obdivu k těm podnikatelským a politickým zmetkům. Rád se s kvalitními podnikateli a lidmi setkávám a přijímám jejich pozvání.

Asi to bude v těch prioritách.

Autor: Libor Chrášťanský | sobota 8.6.2019 20:20 | karma článku: 35,06 | přečteno: 1676x
  • Další články autora

Libor Chrášťanský

Co na to příští český premiér?

Už teď cítím, jak jedna deprese střídá druhou, pokud bych si jen zkusil představit, že budoucím českým premiérem, který by vystřídal tu neskutečnou lidskou kreaturu, by byl pan Bartoš, nebo někdo z pánů Fiala a Rakušan

22.3.2021 v 10:55 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Vám se to kecá – ale jak na tu pandemii?

Na hlavu vlády se sype kritika za kritikou. Opozice si honí volební body, každej je chytrej jak rádio, jak by řekla moje žena, ale pojďte si to zkusit! Vždyť oni si s tím nevědí rady ani nikde ve světě.

23.2.2021 v 10:30 | Karma: 26,65 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak vy jste krizový manažer, pane Babiši?

A že vás tam v tom vládním seskupení je, co? Ukažte mi jedinou rozumnou firmu, která by pro svou záchranu sáhla po takových hňupech! A vy, masochisti, co takovým lidem tleskáte, přemýšlejte o svém svědomí.

22.2.2021 v 10:30 | Karma: 36,54 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Mimozemšťané jsou tady!

Pobavil jsem se z informací médií v minulém týdnu na toto téma, ALE SOUHLASÍM - setkávám se s mimozemšťany a jejich působením každý den. I když USA a Izrael to prý tají.

12.12.2020 v 21:12 | Karma: 29,60 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak nám vládo pěkně vrtíš psem.

Pan ministr Blatný nám představil PESa. A my si mysleli, že je to odborník a začnou mít věci logiku a skončí propaganda strachu a vyhrožování.

20.11.2020 v 9:08 | Karma: 33,90 | Přečteno: 959x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1203x
Mou největší a nejlepší školou byl a stále je život. Mnoho let se snažím být pomocí jednotlivcům i firmám v jejich rozvoji, změnách, zlepšeních a dobré kondici. Koučink, headhunting, stavba týmu, týmová práce, firemní procesy, motivace, školení, copywriting,... – společně s týmem šikovných lidí umíme dobře pomoci. Více jak dvanáct  let vedu neziskový projekt rozvoje baseballu, kterým prošlo více jak 1500 mladých hráčů ze střední Evropy i dalších zemí. Skrze sport se snažím připravit děti pro život a učím je poznat svůj potenciál. Odmítání od sponzorů, zkorumpovaná politika a přehlížení nadšenců, kteří pro děti a mládež obětují ze svého mála, zatímco jiní by se na tom ještě chtěli přiživit - to je to, co v takové neziskové práci zažijete. Vážím si lidí, kteří nechtějí promarnit život. Mám rád naši zemi a jsem na ni stále ještě hrdý.

www.startupteam.cz

 

Seznam rubrik