Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tragédie - „táty táta“

Před pěti minutami došlo v Austrálii k ohromné tragédii. Zatím není známo, kdo za tím vším stojí, ale na místa se sjíždějí všechny složky záchranného systému, včetně policie. Nedá se odhadnout aktuální počet mrtvých a zraněných..

Každou chvíli se někde na světě stane nějaká tragédie, neštěstí, událost. Během vteřin a minut je informován celý svět. Sledujeme přímé přenosy sportovní, kulturní a dnes často i válečné, z kdejakých koutů Země. Jan Werich, ve Velké předscéně hry V+W Balada z hadrů, řekl:  „…tenkrát, když král poslal druhýmu králi posla, aby mu vyřídil, že je vůl - no to trvalo. Ale dneska to máte e ... e ... e ... e ... e ... - no to ví dřív, než to řeknou.“

Zklamal jsem Vás, že se něco skutečně v Austrálii nyní nestalo? Už dál nebudete číst? Nevadí, budu si vážit těch, co číst dál budou, protože nežijí touhou po neštěstí.

Dnes díky mobilům, internetu, družicím, optickým kabelům a stále novým vychytávkám, je komunikace a přenášení dat, tak zásadní, že bez toho není svět schopen fungovat.

A vidíte, ještě před rokem 1844 trvalo více jak dva týdny, než zprávy nejvyšší priority dorazily z Evropy do USA, a těm méně důležitým to trvalo třeba i šest týdnů.

A proč se tu s tím tak zabývám? Vždyť možná právě nyní, jsou na internetu daleko důležitější informace – třeba jaký umělec opustil manželku, která modelka má zase o číslo větší poprsí, která vyšpulila někde krásný zadeček, případně který politik pronesl něco úplně bezvýznamného a hloupého….

Dnes /27.4. 1791/, tedy před 228 lety, se v americkém Charlestonu narodil Samuel Finley Breese Morse. Na kolik z těch, o kterých dennodenně v současnosti čteme a slyšíme, si někdo vzpomene za sto let? Většina padne v zapomnění a vyšumí během desetiletí, a stejně tak vyšumí to, co udělali, řekli, čím byli - a je to dobřeČas tříbí hodnoty.

Na díla lidí, jako byl Morse, nebo třeba Louis Braille, se nezapomíná, protože přetrvávají a stále mají význam.

Pravdou je, že se o těchto lidech nepíše, stejně jako se nepíše o současných a třeba stále žijících, skutečně obdivuhodných lidech, kteří v mnoha oborech přinesli, nebo stále přinášejí pravé hodnoty. Pak se nedivme, jak člověk hloupne.

Zdá se to snad nemožné, ale Morseova abeceda i v dnešní době stále má svůj význam. Sice ne již tak hlavní, ale jako nouzový nástroj, se v komunikaci používá dodnes, stejně tak u radioamatérů. Nezajímavá není ani skutečnost, že na začátku 21.století, se demonstroval fakt, kdy telegrafista dokázal zpracovat a vyřídit zprávu odvysílanou v morseovce mnohem dříve, než dokázal tutéž zprávu ve formě SMS naťukat a odeslat uživatel běžného telefonu.

„tá-ty tá-ta“, tedy pomocným slovem „cílovníci“, je písmeno „C“. Pamatuji si, jak mi jako skautovi morseovka dělal problémy a obdivoval jsem, dodnes obdivuji, telegrafisty. Já byl spíše jak Vlasta Burian v kultovním filmu „Přednosta stanice“, který byl fascinovaný, jak kladívečko telegrafu odskakuje - ale to bylo asi tak vše.

Někteří telegrafisté dokázali a dokáží zpracovávat až 250 znaků za minutu – fantastické.

Mám úctu a obdiv ke každému člověku, který něco dokáže profesionálně, fundovaně i fachmansky.

Morse musel o svém vynálezu přesvědčovat a zdokonalovat jej deset let. Následně byla komunikace Morseovou abecedou americkým Kongresem schválena a 24.5.1844, byla první americká telegrafní linka spojující Washington a Baltimore slavnostně uvedena do provozu. I vytrvalost a zaujetí pro věc, jsou hodně důležité schopnosti.

Sám Morse byl vlastně především uznávaným malířem, portrétistou a dokonce členem americké výtvarné akademie. Přesto, díky zájmu o svět kolem, a hlavě otevřené, se nakonec stal slavným v úplně jiném oboru. A pomohly k tomu jen tři jednoduché věci. Tečka, čárka, mezera. Jak prosté, že?

Samuel Morse přes vše co uměl, dokázal a jak byl vážený, zůstal skromným člověkem a upřímná víra v Boha jej stavěla i do stavu lidské pokory.

Dnes všechno víme tak rychle, že jsme nakonec zavaleni informacemi všeho druhu – a mrzí mě, že převládají zprávy negativní, bulvární, hloupé, obsahově prázdné. Je minimálně informací o hodnotných lidech a činech, které člověka obohacují a rozšiřují mu obzor – těch zpráv, které ukáží, že i dnešní svět je plný krásných momentů i skvělých lidí.

Tak si popřejme více takových zpráv.

Autor: Libor Chrášťanský | sobota 27.4.2019 19:30 | karma článku: 32,51 | přečteno: 1911x
  • Další články autora

Libor Chrášťanský

Co na to příští český premiér?

Už teď cítím, jak jedna deprese střídá druhou, pokud bych si jen zkusil představit, že budoucím českým premiérem, který by vystřídal tu neskutečnou lidskou kreaturu, by byl pan Bartoš, nebo někdo z pánů Fiala a Rakušan

22.3.2021 v 10:55 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Vám se to kecá – ale jak na tu pandemii?

Na hlavu vlády se sype kritika za kritikou. Opozice si honí volební body, každej je chytrej jak rádio, jak by řekla moje žena, ale pojďte si to zkusit! Vždyť oni si s tím nevědí rady ani nikde ve světě.

23.2.2021 v 10:30 | Karma: 26,65 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak vy jste krizový manažer, pane Babiši?

A že vás tam v tom vládním seskupení je, co? Ukažte mi jedinou rozumnou firmu, která by pro svou záchranu sáhla po takových hňupech! A vy, masochisti, co takovým lidem tleskáte, přemýšlejte o svém svědomí.

22.2.2021 v 10:30 | Karma: 36,54 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Mimozemšťané jsou tady!

Pobavil jsem se z informací médií v minulém týdnu na toto téma, ALE SOUHLASÍM - setkávám se s mimozemšťany a jejich působením každý den. I když USA a Izrael to prý tají.

12.12.2020 v 21:12 | Karma: 29,60 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak nám vládo pěkně vrtíš psem.

Pan ministr Blatný nám představil PESa. A my si mysleli, že je to odborník a začnou mít věci logiku a skončí propaganda strachu a vyhrožování.

20.11.2020 v 9:08 | Karma: 33,90 | Přečteno: 959x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1203x
Mou největší a nejlepší školou byl a stále je život. Mnoho let se snažím být pomocí jednotlivcům i firmám v jejich rozvoji, změnách, zlepšeních a dobré kondici. Koučink, headhunting, stavba týmu, týmová práce, firemní procesy, motivace, školení, copywriting,... – společně s týmem šikovných lidí umíme dobře pomoci. Více jak dvanáct  let vedu neziskový projekt rozvoje baseballu, kterým prošlo více jak 1500 mladých hráčů ze střední Evropy i dalších zemí. Skrze sport se snažím připravit děti pro život a učím je poznat svůj potenciál. Odmítání od sponzorů, zkorumpovaná politika a přehlížení nadšenců, kteří pro děti a mládež obětují ze svého mála, zatímco jiní by se na tom ještě chtěli přiživit - to je to, co v takové neziskové práci zažijete. Vážím si lidí, kteří nechtějí promarnit život. Mám rád naši zemi a jsem na ni stále ještě hrdý.

www.startupteam.cz

 

Seznam rubrik