Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo chce pracovat, tak napravo!

Ve výrobní firmě právě probíhá výběrové řízení na operátory výroby a další pracovní potenciál. Dvacet pozvaných zájemců sedí ve školící místnosti firmy. Přichází tři firemní zástupci, pro tuto záležitost určení.

 „Tak přátelé, nebudeme si na nic hrát a hned na začátku – aby bylo mezi námi jasno – kdo skutečně chce pracovat, tak napravo a kdo si přišel jen pro razítko, tak nalevo!“ ujme se bez velkých okolků personalista.

Žádné vzrušení. Pět lidí se postaví doprava a patnáct doleva.

O jakou firmu se jedná? To není podstatné. Ono se nejedná o ojedinělý případ a pro každou firmu je důležitý následný výsledek takové výzvy. Ani ten není ojedinělý. Žel. Taková je dnes doba a raději hned na začátku uvedu, že se mě podobný krok personalisty líbí. Je totiž přímočarý a pro další vývoj a výsledek pro samotnou firmu, efektivní.

Kdo může za ten nepoměr vlevo stojících oproti těm vpravo?

Odpověď je jednoduchá: především vládní politika, ministerské diletantství a pasivita v době ekonomické prosperity, špatně nastavené procesy úřadů práce, populistické žvanění, místo skutečného makání…

Protože většinou zaznívá výzva, aby uchazeči se skutečným zájmem stáli napravo, tak i ta většina stojící nalevo jakoby měla v sobě vypovídající význam doby.

V posledních dnech, se stalo již pravidlem, že všechny ministryně vlády doslova odborně perlí a jediné, v čem nezklamou, je skoro až chorobná devótnost k premiérovi, který neustále překvapuje, jaký skutečně „manažer“ a „odborník“ je.

Paní ministryně práce a sociálních věcí předvádí, jak pracuje čistokrevný teoretik, který je úplně odtržený od praxe a reality. Však taky nemá kde a z čeho moudrost a zkušenosti brát. A být jen politik, to skutečně nestačí tam, kde je potřeba znát terén a omakat si jej.

V čem je tedy chyba?

Tak především úřady práce nezajímají výsledky podobných řízení a nejsou nastavené standardy zpětných vazeb a jejich následných kroků. Nemohou za to lidé na těch úřadech, ale systém. Ten v případě nouze hodí vždy zodpovědnost na zaměstnavatele.

Systém práce s nezaměstnanými vůbec nepracuje se skutečnou snahou lidi zaměstnat, vyvíjet na ně tlak, přinášet fungující pomoc.  Chybí norma „prokazatelné a aktivní hledání zaměstnání“, bez které se dál vyplácejí podpory a dávky každému.

Dlouhodobě je špatně nastavený proces rekvalifikací, stejně jako systém umístění nezaměstnaného s dotací na plat a důrazem bedlivého sledování jeho zapracování a uchycení.

Stát nedokázal nabídnout a zvýhodnit pro zaměstnavatele institut sdruženého zaměstnávání a opět vše nechal jen na zaměstnavatelích samotných.

Velká část zaměstnanců úřadů práce vůbec nemá nastavený zájem odvádět dobře svou práci, protože za to nejsou placeni a hlavně přeci si nic jiného, nežli tvrdost ti nemakačenkové nezaslouží. Avšak by bylo nespravedlivé říci, že nejsou výjimky a to včetně některých řídících person úřadů, které dělají více, než mají a skutečně pracují s empatií a vlastními přidanými hodnotami. Ty však nikdo neocení, protože to nedokáže rozpoznat, nezajímá jej to a odměny si rozdají ministři se svými úředníky, za mizernou práci.

A aby paní ministryně práce a sociálních věcí ukázala, jak to se svým týmem řídí, tak jediné co prozatím dovedli do konce je, zrušení Fondu dalšího vzdělávání, který v konečném výsledku produktů měl více kladného hodnocení a skutečných výsledků pro samotné nezaměstnané, než většina kroků ministerstva v oblasti nezaměstnanosti. Původně bylo příčinou obvinění bývalého ministra Drábka, ale jej i další obviněné, soud neshledal vinnými a tak si našli úředníci důvod v množství externích pracovníků na projektu. Úsměvné však je, že právě většina těch externích pracovníků přinášela onu hodnotu a kvalitu projektu a snažila se, aby těch, co se staví při takových výzvách doleva, bylo co nejméně.

Ale o něco takového, jako skutečná hodnota, přeci vládním úředníkům nejde. A bylo by spravedlivé, kdyby evropská kontrolní komise ohodnotila samovolné ukončení dotačního programu a zrušení před dokončením, jako hrubé porušení a MPSV by muselo dotace vracet.

A kdo tedy bude dál nabízet podporu nezaměstnaným? Úřady práce!  Institut, který by se měl překopat od základů, ale hlavně by nějací skuteční externí odborníci měli pracovníkům úřadů práce a ministerstva pomoci.

Na pracácích je evidován stále dostatečný potenciál pro firmy. Jen hlupák se přikloní k žvanění hlavy státu o čerpačích sociálních dávek. Jistě, jsou. Ale především díky špatné vládní politice a nastavení procesů zaměstnanosti a nezaměstnanosti. Kvůli stejnému důvodu však ten vhodný potenciál nezaměstnaných, do firem nenastupuje.

A pokud by měla jít výtka i směrem k zaměstnavatelům, pak snad formou doporučení. Začněte se věnovat svým mistrům, předákům a vedoucím! Ti jsou většinou příčinou, proč některé firmy jsou stále „průchoďáky“. Pokud se v této oblasti nebudete umět vyrovnat Německu, Británii, Francii, a dalším západním zemím, tak jejich úrovní v personální stabilitě a efektivitě nikdy nedosáhnete.

O tom, zase někdy jindy.

 

 

Autor: Libor Chrášťanský | pátek 22.2.2019 10:07 | karma článku: 37,20 | přečteno: 3118x
  • Další články autora

Libor Chrášťanský

Co na to příští český premiér?

Už teď cítím, jak jedna deprese střídá druhou, pokud bych si jen zkusil představit, že budoucím českým premiérem, který by vystřídal tu neskutečnou lidskou kreaturu, by byl pan Bartoš, nebo někdo z pánů Fiala a Rakušan

22.3.2021 v 10:55 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Vám se to kecá – ale jak na tu pandemii?

Na hlavu vlády se sype kritika za kritikou. Opozice si honí volební body, každej je chytrej jak rádio, jak by řekla moje žena, ale pojďte si to zkusit! Vždyť oni si s tím nevědí rady ani nikde ve světě.

23.2.2021 v 10:30 | Karma: 26,65 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak vy jste krizový manažer, pane Babiši?

A že vás tam v tom vládním seskupení je, co? Ukažte mi jedinou rozumnou firmu, která by pro svou záchranu sáhla po takových hňupech! A vy, masochisti, co takovým lidem tleskáte, přemýšlejte o svém svědomí.

22.2.2021 v 10:30 | Karma: 36,54 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Mimozemšťané jsou tady!

Pobavil jsem se z informací médií v minulém týdnu na toto téma, ALE SOUHLASÍM - setkávám se s mimozemšťany a jejich působením každý den. I když USA a Izrael to prý tají.

12.12.2020 v 21:12 | Karma: 29,60 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak nám vládo pěkně vrtíš psem.

Pan ministr Blatný nám představil PESa. A my si mysleli, že je to odborník a začnou mít věci logiku a skončí propaganda strachu a vyhrožování.

20.11.2020 v 9:08 | Karma: 33,90 | Přečteno: 959x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1203x
Mou největší a nejlepší školou byl a stále je život. Mnoho let se snažím být pomocí jednotlivcům i firmám v jejich rozvoji, změnách, zlepšeních a dobré kondici. Koučink, headhunting, stavba týmu, týmová práce, firemní procesy, motivace, školení, copywriting,... – společně s týmem šikovných lidí umíme dobře pomoci. Více jak dvanáct  let vedu neziskový projekt rozvoje baseballu, kterým prošlo více jak 1500 mladých hráčů ze střední Evropy i dalších zemí. Skrze sport se snažím připravit děti pro život a učím je poznat svůj potenciál. Odmítání od sponzorů, zkorumpovaná politika a přehlížení nadšenců, kteří pro děti a mládež obětují ze svého mála, zatímco jiní by se na tom ještě chtěli přiživit - to je to, co v takové neziskové práci zažijete. Vážím si lidí, kteří nechtějí promarnit život. Mám rád naši zemi a jsem na ni stále ještě hrdý.

www.startupteam.cz

 

Seznam rubrik