Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pan profesor – člověk bez politické aprobace

Dav nikdy nepozná lháře a podvodníka a žene se jako stádo za hesly. Proto se nemá dávat nevzdělaným lidem právo rozhodovat ….

Už když to takto napíši, tak před očima vidím ty do fialova zabarvené tváře myšlenkou dotknuvších se čtenářů a hned si představím úroveň diskuse.

Ale já jsem k té myšlence v perexu mé úvahy přišel úplně náhodou a jakoby se dnes doslova nabízela k dalšímu publikování a uvažování.

Napsal ji totiž skutečně také profesor a nebyl jím pan profesor Drahoš.

Autorem myšlenky je český profesor botanik, jinak mykolog, filosof a universitní pedagog Josef Velenovský. Založil Botanický ústav při UK v Praze, později Katedru botaniky při UK Praha i s botanickou zahradou a byl jejím ředitelem. Byl ale i svérázným a odvážným filosofem.

Nebyl prázdným, lidsky nepoužitelným a zbytečným člověkem, který by nemohl mít politické názory, na kterých by nemohl stavět, které nemají váhu, anebo kterými by jiní mohli pohrdat.

Pan profesor Velenovský přesně vyjádřil:

„Davy nikdy nepoznají lháře a podvodníka a letí jako stádo za hesly. Proto nemá se nevzdělaným lidem dávati právo rozhodování o důležitých státních věcech neřkuli dosazovati je na odpovědná místa úřednická.“

On zemřel v roce 1949 - tedy v době, kdy to co vyjádřil, již krutě ovlivňovalo naši zemi. Je tedy nasnadě si nejen myslet, ale i uznat, že se moc nemýlil.

A je zbytečné se zaobírat reakcemi typu: „Nějakej botanik profesorskej. Koho zajímají jeho kecy.“ nebo „Nojo, to bylo - dnes je jiná doba.“ A ony ty reakce jsou často ještě jadrnější, ale i prázdnější. Včetně konspirací, kdo za těmi profesory stojí, a která mafie chce ovládat náš prostý český svět.

Bojíme se myšlenek moudrých a politicky nezaujatých lidí? Lidí, kteří nejsou pošpiněni politikařením politiků? Skutečně si myslíme, že není možné, aby vznikla alternativa nově, jinak a nezkaženě uvažujících lidí, které mohou i finančně podporovat lidé, kteří chtějí změnu v této zemi a v této společnosti?

Proč se zvedá tolik negace proti lidem nejen vzdělaným, ale i lidem s vysokým morálním a lidským renomé, včetně světového uznání?

Pan profesor Velenovský dobře označil stav, který nikdy společnosti, která chce růst, chce být zdravá a chce mít budoucnost, nepomůže. Naše země toto prožila v plné syrovosti. A pokud to někdo popírá, tak jen proto, že neuznává /nechce respektovat/ jasná data a nevidí, kolik neštěstí, úpadku a také mrtvých, přinesla doba vlády lidu uvěřivšího heslům a volícího si vůdce nemoudré, nevzdělané a nemorální.

Je smutné, pokud společnost pohrdá vzdělanými a moudrými lidmi a osobnostmi. Napadat a pohrdat těmi, kteří něco dokázali a dovolí si mít svůj názor a třeba i odvahu něco pro společnost udělat – tedy klidně i vstoupit do politiky, to je úpadek. Je smutné, když se smějeme aroganci a útočení hlupáků jen proto, že potřebujeme udržet sílu davu.

Zakončím svou úvahu myšlenkou dalšího pana profesora – tentokrát MUDr. Pavla Pavka - /břišní a hrudní chirurg/: „Prvním předpokladem řešení problému je právě uvědomění si jeho existence.“

Pokud tedy chceme skutečně řešit důležité problémy a procesy v naší zemi, musíme mít ve vládě, na ministerstvech, na rozhodujících místech, včetně parlamentu a senátu, lidi, kteří dokáží si skutečné problémy uvědomit a správně je uchopit a řešit. Ne výrobce populistické mlhy, která má za úkol zakrývat skutečné důvody postavení a činnosti mnoha intrikánů v politice.

Na tu skutečnou a správnou práci v řízení státu nestačí politická příslušnost a věrnost heslům! A ani léta strávená v politice!

Nemůže být, nesmí být založena na podpoře davu s mávátky v rukách!

Král Šalamoun moudře pravil: "Kdo chodívá s moudrými, stane se moudrým!"

Tam kde není od koho nabírat, tam ke změně k moudrosti nedojde. Od židle v parlamentu, ve výboru či ze zdí ministerstva, nikdo moudrost ještě nezískal. Populista a křikloun roznáší jed kolem, a snaží se sám vyniknout, aby jeho ego přežilo a rostlo nad druhé. Kudy tedy chodí, tudy infikuje.

Naopak zodpovědný a moudrý člověk nenechá rány druhých naplnit infekcí a hnisem.

 

Autor: Libor Chrášťanský | středa 31.1.2018 9:07 | karma článku: 30,21 | přečteno: 2138x
  • Další články autora

Libor Chrášťanský

Co na to příští český premiér?

Už teď cítím, jak jedna deprese střídá druhou, pokud bych si jen zkusil představit, že budoucím českým premiérem, který by vystřídal tu neskutečnou lidskou kreaturu, by byl pan Bartoš, nebo někdo z pánů Fiala a Rakušan

22.3.2021 v 10:55 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Vám se to kecá – ale jak na tu pandemii?

Na hlavu vlády se sype kritika za kritikou. Opozice si honí volební body, každej je chytrej jak rádio, jak by řekla moje žena, ale pojďte si to zkusit! Vždyť oni si s tím nevědí rady ani nikde ve světě.

23.2.2021 v 10:30 | Karma: 26,65 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak vy jste krizový manažer, pane Babiši?

A že vás tam v tom vládním seskupení je, co? Ukažte mi jedinou rozumnou firmu, která by pro svou záchranu sáhla po takových hňupech! A vy, masochisti, co takovým lidem tleskáte, přemýšlejte o svém svědomí.

22.2.2021 v 10:30 | Karma: 36,54 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Mimozemšťané jsou tady!

Pobavil jsem se z informací médií v minulém týdnu na toto téma, ALE SOUHLASÍM - setkávám se s mimozemšťany a jejich působením každý den. I když USA a Izrael to prý tají.

12.12.2020 v 21:12 | Karma: 29,60 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak nám vládo pěkně vrtíš psem.

Pan ministr Blatný nám představil PESa. A my si mysleli, že je to odborník a začnou mít věci logiku a skončí propaganda strachu a vyhrožování.

20.11.2020 v 9:08 | Karma: 33,90 | Přečteno: 959x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1203x
Mou největší a nejlepší školou byl a stále je život. Mnoho let se snažím být pomocí jednotlivcům i firmám v jejich rozvoji, změnách, zlepšeních a dobré kondici. Koučink, headhunting, stavba týmu, týmová práce, firemní procesy, motivace, školení, copywriting,... – společně s týmem šikovných lidí umíme dobře pomoci. Více jak dvanáct  let vedu neziskový projekt rozvoje baseballu, kterým prošlo více jak 1500 mladých hráčů ze střední Evropy i dalších zemí. Skrze sport se snažím připravit děti pro život a učím je poznat svůj potenciál. Odmítání od sponzorů, zkorumpovaná politika a přehlížení nadšenců, kteří pro děti a mládež obětují ze svého mála, zatímco jiní by se na tom ještě chtěli přiživit - to je to, co v takové neziskové práci zažijete. Vážím si lidí, kteří nechtějí promarnit život. Mám rád naši zemi a jsem na ni stále ještě hrdý.

www.startupteam.cz

 

Seznam rubrik