Motivace aneb k cíli bez egoizmu

5. 10. 2017 10:54:39
Současný život prý potřebuje dravce, sebestřednost a tvrdé lokty, jinak nemá člověk šanci. Nejsou to však jen reklamní cukrátka pro ty, kteří hledají pohodlný rychlovýtah na vrchol, aby mohli rychle posílat svá selfíčka do okolí?

Když mohu vyučovat někde týmovou práci, tak mám vždy velkou radost a cítím zodpovědnost. A když mohu skrze sport připravovat děti a mladé lidi pro život, je to velká výzva, která dává šanci naučit už v mladém věku novou generaci stavět základy budoucího úspěchu, ale i života s dobrým charakterem.

Doba a jejích chaos jako by vrážely do vnímání a vztahů lidí klíny, které mají jediný úkol – egoizmus!

A ačkoliv takového egoistu moderní semináře a vzdělávací kurzy přesvědčují, že jde správnou cestou, tak čas většinou ukáže, že tomu tak není.

Třeba vyhořením, třeba osobními problémy a většinou problémy zdravotními. Ale ani dlouhodobé úspěchy či dosažení cílů, se nemusí podařit.

Ve svých poznámkách mám slova Chucka Swindolla /americký pastor a pedagog/ která mě zaujala:

„Obýváme společný prostor, ale už dávno nemáme společné zájmy. Jako bychom jeli v nějakém výtahu, kde platí pravidla jako: ‚Jakékoliv rozhovory, úsměvy nebo oční kontakt bez písemného souhlasu vedení jsou zakázány.‘ Ztrácíme vzájemný kontakt! Ubývá motivace pomáhat si, povzbuzovat se, a tím více sloužit bližnímu. Přitom právě tyto věci tvoří základ šťastného, naplněného života.“

Myslím si – velmi výstižné a živé.

Ale chápu, že mi někdo hned opáčí, že to možná platí pro běžný život, ale v businessu jsou úplně jiné podmínky. Tam není čas, ani místo na pomoc, povzbuzení, ohledy – natož na nějakou službu bližnímu. Buď jdeš tvrdě za cílem, nebo nepřežiješ!

No, a já s tím nesouhlasím!

Víte, již jsem si tolikrát osahal v praxi, že takto myslící lidé, když dostanou úkol a prostor, tak naskočí a začnou makat, šroubovat – sklopená hlava – a zapomínají na strategii, plán, rozvržení práce a na lidi kolem, kteří patří do týmu. Vždyť přeci každý musí vědět, co má dělat a ono se to potká.

V takových případech si vždy vzpomenu na myšlenku Alberta Einsteina:

„Kdybych měl k dispozici hodinu na zvládnutí problému, na kterém by závisel můj život, strávil bych 40 minut jeho studiem, 15 minut jeho analýzou a 5 minut jeho řešením.“

Ale přeci jen bych ještě rád do své úvahy přidal jeden příklad, jeden obraz. Vede mě k tomu to tak často používané, že „dnešní business, to je tvrdé a nekompromisní prostředí“.

Už ani nevím, z jakého zdroje jsem si dávno zaznamenal myšlenky slavného šerpy, ještě více slavného Edmunda Hillaryho, který se jmenoval Tenzing Norgay.

A snad se mnou bude většina manažerů, lídrů, podnikatelů souhlasit, že výstupy na himalájské velikány nejsou procházkou parkem, jsou tvrdou dřinou a realitou a každá chyba může mít fatální důsledky. Tedy docela dobré srovnání s tím tvrdým businessem, ne?

Tenzing ve svých vzpomínkách uvádí: „S každou další úrovní, které jsme dosáhli, bylo potřeba vyššího stupně týmové spolupráce. Jedna skupina se vyčerpala pouhým přemístěním vybavení nahoru pro další skupinu. Tým dvou mužů pracoval na nalezení stezky, vykopání schodů, zajištění provazů, vyčerpával se tím, aby další etapa výstupu byla možná pro druhé. Nešplháš na horu jako je Everest tak, že se pokoušíš sám spěchat napřed nebo soutěžit se svými kamarády. Ne! Postupuješ pomalu a opatrně, v nesobecké týmové spolupráci. Určitě jsem chtěl dosáhnout vrcholu sám; to byla věc, o které jsem snil po celý svůj život. Ale kdyby ten los padl někomu jinému, přijal bych to jako muž, ne jako ufňukanec. Kde bychom Hillary a já byli nebýt těch ostatních? Bez horolezců, kteří stanovili trasu? Bez ostatních šerpů, kteří nesli náklad? Těch, kteří vpředu připravovali cestu? Bylo to pouze díky práci a obětem těchto všech, že jsme měli šanci dostat se na vrchol.“

Cítí někdo z těchto slov nějaký egoismus, sobectví, sebestřednost?

Já tedy ne!

Ano, většina lidí s obzorem a zájmem ví, kdo to byl Hillary – méně lidí už zná Tenzinga Norgay - asi ještě méně lidí bude znát Novozélanďana George Lowe, který zemřel v roce 2013 jako poslední člen slavné výpravy na Everest – a už asi minimum bude znát jména všech těch dalších členů i obyčejných šerpů. Ale Tenzing s Hillarym dobře věděli, kdo všechno stál za jejich úspěchem a slávou.

I toto je motivace i toto jsou důležité myšlenky pro zdravý vývoj manažera, lídra a člověka se snem o velkém cíli.

V našem týmu se snažíme takto učit, vést a podporovat ty, kdo se chtějí nechat motivovat a ve stejném duchu se snažím s kouči vést děti a mladé lidi ve sportu.

Jsem přesvědčen, že tak to má být a tak je to správné!

Autor: Libor Chrášťanský | čtvrtek 5.10.2017 10:54 | karma článku: 6.23 | přečteno: 103x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 793 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.53 | Přečteno: 3020 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.79 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 82 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1198

Mou největší a nejlepší školou byl a stále je život. Mnoho let se snažím být pomocí jednotlivcům i firmám v jejich rozvoji, změnách, zlepšeních a dobré kondici. Koučink, headhunting, stavba týmu, týmová práce, firemní procesy, motivace, školení, copywriting,... – společně s týmem šikovných lidí umíme dobře pomoci. Více jak dvanáct  let vedu neziskový projekt rozvoje baseballu, kterým prošlo více jak 1500 mladých hráčů ze střední Evropy i dalších zemí. Skrze sport se snažím připravit děti pro život a učím je poznat svůj potenciál. Odmítání od sponzorů, zkorumpovaná politika a přehlížení nadšenců, kteří pro děti a mládež obětují ze svého mála, zatímco jiní by se na tom ještě chtěli přiživit - to je to, co v takové neziskové práci zažijete. Vážím si lidí, kteří nechtějí promarnit život. Mám rád naši zemi a jsem na ni stále ještě hrdý.

www.startupteam.cz

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...