Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přejedení nenažraní

Máte pozvánku na školení pro úspěšné lídry, manažery, vedoucí? Je ve vás touha být úspěšným, bohatým, ale i neztratit tvář a nezůstat sám se svým egem? Čeká nás jako společnost další krize? Divíte se, kde se líhnou vykukové?

Kdyby na mě v krátkém časovém sledu nepromluvily dva texty, snad bych tuto úvahu ani nepsal, ale protože již mnoho let s týmem zkušených praktiků a kolegů je nám oblast vzdělávání a podpory firem i jednotlivců blízká, tak mi to nedá. A vlastně jsem se za posledních pár měsíců setkal s realitou, která mě osobně ani moc klidným nenechává.

Prvním textem, byl citát Aurelia Augustina, který byl označován za „učitele Západu“.   „Bohatství chřtán nenasytnosti nezavírá, ale naopak otevírá. Těm, co stačil hlt, dnes nestačí celá řeka.“

A krátce na to, jsem četl upoutávku na manažerské školení: „Jak donutit nažranou lvici lovit?“

Oba texty dělí nějakých patnáct stovek let – a svět se točí a vše se opakuje – a společnost padá, vstává, padá….. – a pořád dokola. A člověk se stále tváří jako by spolkl všechnu moudrost.

Za svou dosavadní praxi jsem se potkal s mnoha lídry, manažery, osobnostmi – a dříve mě většinou potěšilo, že jsem mohl souhlasit se švýcarsko/americkým úspěšným obchodníkem, manažerem a motivačním spisovatelem Peter Urs Benderem, který napsal: „V celé dosavadní historii byli vynikajícími lídry obyčejní lidé s neobyčejnou vizí – a s dovedností tuto vizi komunikovat.“

Dnes již nemám pocit, že je toto pravidlem a je dost možné, že za tím stojí právě podobné, rádoby moderní motivační výzvy k tomu, aby člověk a lídr se zaměřoval na to, aby byl nucen ač „nažraný“, tak za každou cenu stále lovit.

Chudák lvice, protože takto je zatažena do hloupé myšlenky, která by měla třeba jen obrazně tvrdit, že lvice se dá donutit dál lovit, i když je nažraná.

Proč by to dělala?

Takovou motivaci může mít jen člověk!

Světově uznávaný ukrajinský kardiochirurg Nikolaj Amosov v jedné ze svých knih uvedl, že:

„Boj proti vlastní nenasytnosti je hlavním problémem výživy zdravého, aktivně žijícího člověka.“

 A tak nenažranost/přežranost není důvodem jen mnoha vážných civilizačních chorob a předčasných úmrtí, ale i důvodem vážných chorob společnosti a častěji a častěji se objevujících společenských i ekonomických krizí.

Vidět jen sebe, nenaslouchat druhým, motat si a navyšovat tu svou „kuličku“ a nevnímat, že mě nakonec může převálcovat…… Naučit se hrát své role aniž bych za nimi stál. A hlavně stále a znova a znova lovit, uchopovat, pakovat se, získávat moc.

Dost lídrů a manažerů dnes ani nechápe správně „instinkt zabijáka“ a tak se vlastně jen takový člověk přežírá, ač je přesycen.

Snad ze strachu, že by ztratil moc a nebyl tím prvním.

Jsem tomu rád, že jsem v životě mohl potkat a ještě potkávám dost těch, kteří jsou úspěšní a užiteční, aniž by jako přežraní stále museli lovit. Pak mě těší jejich charakter a charisma osobnosti, se kterou je tak prima chvíli pobýt.

 Měšťáckou bezohledností a nenažraností se zaobírá třeba i Dickensův román David Copperfield. Ale protože tam velkou úlohu hraje i lidská dobrosrdečnost, zůstává i naděje. Naděje pro nás, že se nakonec člověk podobnými tématy školení přesytí a hlavně zjistí, že takové úvahy a směry přinášejí jen další civilizační choroby.

Ano, texty jako ten o lvici často jsou provokativní upoutávkou, ale z mého pohledu „blbou“, protože ani obrazně toto není motivačním heslem, které by mělo zaznívat, protože výsledkem jsou pak stejně hloupé výkřiky, jako „nikoho nezajímá, že jsi druhý“, „existuje jenom vítězství“,…. Případně rádoby psychologickým až moudrým výrazem v obličeji tvrdit, že co je černé, je ve skutečnosti bílé – a myslet si, jak jsem chytrým a moderním.

Ale o tom třeba příště.

Autor: Libor Chrášťanský | středa 4.10.2017 11:37 | karma článku: 14,66 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Libor Chrášťanský

Co na to příští český premiér?

Už teď cítím, jak jedna deprese střídá druhou, pokud bych si jen zkusil představit, že budoucím českým premiérem, který by vystřídal tu neskutečnou lidskou kreaturu, by byl pan Bartoš, nebo někdo z pánů Fiala a Rakušan

22.3.2021 v 10:55 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Vám se to kecá – ale jak na tu pandemii?

Na hlavu vlády se sype kritika za kritikou. Opozice si honí volební body, každej je chytrej jak rádio, jak by řekla moje žena, ale pojďte si to zkusit! Vždyť oni si s tím nevědí rady ani nikde ve světě.

23.2.2021 v 10:30 | Karma: 26,65 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak vy jste krizový manažer, pane Babiši?

A že vás tam v tom vládním seskupení je, co? Ukažte mi jedinou rozumnou firmu, která by pro svou záchranu sáhla po takových hňupech! A vy, masochisti, co takovým lidem tleskáte, přemýšlejte o svém svědomí.

22.2.2021 v 10:30 | Karma: 36,54 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Mimozemšťané jsou tady!

Pobavil jsem se z informací médií v minulém týdnu na toto téma, ALE SOUHLASÍM - setkávám se s mimozemšťany a jejich působením každý den. I když USA a Izrael to prý tají.

12.12.2020 v 21:12 | Karma: 29,60 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Tak nám vládo pěkně vrtíš psem.

Pan ministr Blatný nám představil PESa. A my si mysleli, že je to odborník a začnou mít věci logiku a skončí propaganda strachu a vyhrožování.

20.11.2020 v 9:08 | Karma: 33,90 | Přečteno: 959x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1203x
Mou největší a nejlepší školou byl a stále je život. Mnoho let se snažím být pomocí jednotlivcům i firmám v jejich rozvoji, změnách, zlepšeních a dobré kondici. Koučink, headhunting, stavba týmu, týmová práce, firemní procesy, motivace, školení, copywriting,... – společně s týmem šikovných lidí umíme dobře pomoci. Více jak dvanáct  let vedu neziskový projekt rozvoje baseballu, kterým prošlo více jak 1500 mladých hráčů ze střední Evropy i dalších zemí. Skrze sport se snažím připravit děti pro život a učím je poznat svůj potenciál. Odmítání od sponzorů, zkorumpovaná politika a přehlížení nadšenců, kteří pro děti a mládež obětují ze svého mála, zatímco jiní by se na tom ještě chtěli přiživit - to je to, co v takové neziskové práci zažijete. Vážím si lidí, kteří nechtějí promarnit život. Mám rád naši zemi a jsem na ni stále ještě hrdý.

www.startupteam.cz

 

Seznam rubrik